GENEL KURALLAR

  • Kitap Bölümleri “Giriş” başlığı ile başlamalı ve bölüm sonunda da “Özet” alt başlığı olmalıdır. Özet başlığında, yazar(lar) kendi cümleleriyle bölümlerinin en fazla bir sayfalık özetlerini vermelidir. Giriş ve Özet” başlıklarına başlık numarası verilmemelidir.
  • Her bir kitap bölümü en az 15, en fazla 25 sayfa (Kaynakça hariç) olacak şekilde hazırlanmalıdır.
  • Bölümün ilk sayfasında; bölümün adı ve yazarın/yazarların adı soyadı ve kurum bilgisi yer almalıdır.
  • Son sayfada yazar/ların kısa özgeçmişi (ortalama 100-300 kelime arası) yer almalıdır (Özgeçmiş; yazarın e-posta adresi/ çalıştığı kurum adresi ve lisans mezuniyet bilgisi, lisansüstü eğitim bilgisi, görev yapılan kurumlar ve çalışma alanlarını içermelidir). Bu kurala uymayan cv’ler yayınevi tarafından, istenilen özelliklere göre düzenlenecektir.
  • Bölümler yazılırken konuyla ilgili yeterli düzeyde güncel kaynaklara ve yabancı kaynaklara mutlaka yer verilmelidir. (2010 yılından eski kaynaklara yer verilmemelidir)
  • Bölümlerin içeriği ve bölümlerdeki kaynak gösterimi kontrolü ve sorumluluğu yazarlara aittir. Bölümlerdeki fotoğraflar tam anlamıyla konu ile ilgili olmalıdır. Konuyla ilgili bir ipucu vermeyen, net olmayan, telif hakkını ortaya koyabilecek logo, isim, resim vb. görsellerin yer aldığı fotoğraflara yer verilmemelidir. Söz konusu kurallara uymayan görseller yayınevi tarafından bölümden çıkartılacaktır. Bölümlerde kullanılacak resimlerde çocukların/kişilerin yüzleri direk/net olarak gözükmemeli (izin alınmış olsa bile yazarların kendi çocuklarının/yakınlarının resimleri de dahil olmak üzere). 
  • Bölümleri editöre göndermeden önce Eğiten Kitap yazım kurallarına uygunluğunu ve APA 7 stiline uygun kaynakça gösterimi ile ilgili gerekli son kontrolleri yapmanız büyük önem taşımaktadır. 
  • Bölümler editöre gönderilmeden önce bölümün son haliyle ilgili intihal raporu alınarak bölümle birlikte intihal raporu da editöre gönderilmelidir. İntihal oranı %20’yi geçmemelidir.
  • Yazım kurallarına göre hazırlanmamış bölümler, bölüm yazarına geri iade edilerek, düzeltilmesi istenir. Gerekli düzenlemelere uyulmamış ise, gerekli bölüm yayınevi tarafından kitaptan çıkartılır.
  • Bölümlerin genel bütünlüğü editörler tarafından kontrol edilmelidir. Yayınevine gönderilmeden gerekli eksiklikler giderilmelidir. (bölümlerin giriş ile başlaması gerekiyorsa hepsi başlamalı, yazar cvleri eklenmişse hepsinde olmalı gibi).
  • Editör tarafından proje başlamadan, bölümler ile birlikte yazar bilgileri yayınevi mutlaka gönderilmeli, sözleşmesi süreç başlamadan tüm yazarlara gönderilip, imzalanmış ve bilgileri eksiksiz şekilde doldurularak yayınevine iletilmelidir.
  • Geçerli sebepler dışında (ölüm, ağır sağlık problemleri vb.) süreç başladıktan sonra, kitaptan ayrılan yazar/lar; yayınevinin ve eser sahiplerinin her türlü yasal hakları saklı kalmak koşuluyla, maddi-manevi oluşabilecek tüm zararlarını karşılamak zorundadır.
  • Hazırlanan kitapta en fazla 2 kişi editör olabilir. Bir bölümü en fazla 2 kişi yazabilir.

YAZIM KURALLARI

  1. Yazılar Windows ortamında Word 2019 ve daha gelişmiş sürüm ile Times New Roman karakterinde, 11 punto ve 1,5 satır aralığı ile enter veya shift+enter tuşuna basmadan iki yana yaslı olarak hazırlanmalıdır.
  2. Satır başları Tab tuşu kullanılarak ayarlanmalıdır. Satır başındaki girintiyi ayarlamak için kesinlikle Boşluk tuşu kullanılmamalıdır.
  3. Metinde olabildiğinde Türkçe sözcükler kullanılmalıdır. Türkçe karşılığı olmayan ve/veya Türkçe ’ye henüz yerleşmemiş olan yabancı dildeki sözcükler kullanılırken ilk geçtiği yerde parantez içinde orijinal ismine de yer verilmelidir. Metin içerisinde vurgulama yapılması gerektiğinde italik yapılmalıdır. Kalın ya da altı çizili olmamalıdır. 
  4. Kısaltmalar metinde ilk kez sunulurken parantez içinde verilmelidir. Türk Dil Kurumu (TDK) gibi
  5. Metin içi kaynakça gösteriminde parantez içindeki kaynaklar alfabetik sıraya göre sıralanmalıdır, yıla göre sıralama yapılmamalıdır. Örnek: (Arı, 2018; Doğan, 2005; Meriç, 2020).
  6. Metin içinde başlıklar ve alt başlıkların formatı aşağıdaki gibi olmalıdır:

Metin içindeki ilk üç düzey başlıkların başına 1.; 1.1; 1.1.1 / 2.; 2.1.;2.1.2. / 3.; 3.1.; 3.1.2. şeklinde başlık numarası yazılmalıdır. İlk üç düzey başlık için mutlaka Başlık stili tanımlanmalıdır. (Word belgesinde Giriş/Stiller/ Başlık 1, Başlık 2, Başlık 3 olarak şeçilmeli)

1. Düzey başlık:Sayfaya ortalı, koyu puntolu, sözcüklerin tamamı büyük (Başlık numarası 1)

2.Düzey başlık:Sola yaslı, koyu puntolu, sözcüklerin sadece ilk harfi büyük (Başlık numarası 1.1.)

3.Düzey başlık:Girintili (satır başı hizası), koyu puntolu, sözcüklerin sadece ilk harfi büyük (Başlık numarası 1.1.1)

4.Düzey başlık:Girintili (satır başı hizası), koyu puntolu, italik, başlığın sadece ilk harfi büyük

7. Tablo, Şekil ve Fotoğrafların gösterimi: Tablo, şekil ve fotoğraflar yazım alanı dışına taşmamalı, gerekiyorsa her biri ayrı bir sayfada yer almalıdır. Tablo numarası kalın, tablo başlığı normal ve sayfaya ortalı şekilde yazılmalıdır. Numara ve başlıklar tabloların üstüne,  şekillerin altına gelecek biçimde kelimelerin yalnızca ilk harfleri büyük olarak 10 punto ile yazılmalı. Tablo ve şekillerin içeriklerinde de Times New Roman 10 punto kullanılmalıdır.

 

APA 7 KAYNAKÇA GÖSTERİMİ ÖRNEKLERİ

Makalenin kaynakçada gösterilmesi Erdoğan, T. (2018). The effect of creative drama on the writing anxiety of pre-service classroom teachers. Croatian Journal of Education,20(3), 867-902. https://doi.org/10.15516/cje.v20i3.2902 Grady, J. S., Her, M., Moreno, G., Perez, C., & Yelinek, J. (2019). Emotions in storybooks: A comparison of storybooks that represent ethnic and racial groups in the United States. Psychology of Popular Media Culture, 8(3), 207-217. https://doi.org/10.1037/ppm0000185 Kitabın kaynakçada gösterilmesi Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2003). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık. Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000168-000 Sapolsky, R. M. (2017). Behave: The biology of humans at our best and worst. Penguin Books. Kitap bölümünün kaynakçada gösterilmesi Meriç, E. (2019). Sınıf yönetimi. E. Arslan (Ed.), Erken çocuklukta davranış yönetimi (ss. 171-187). Eğiten Kitap. Aron, L., Botella, M., &Lubart, T. (2019). Culinary arts: Talent and their development. In R. F. Subotnik, P. Olszewski-Kubilius, & F. C. Worrell (Eds.), The psychology of high performance: Developing human potential into domain-specific talent (pp. 345–359). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000120-016 Dillard, J. P. (2020). Currents in the study of persuasion. In M. B. Oliver, A. A. Raney, & J. Bryant (Eds.), Media effects: Advances in theory and research (4th ed., pp. 115–129). Routledge. Lisansüstü tezlerin kaynakçada gösterilmesi Meriç, E. (2012). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin algılarına göre okul yönetiminde kayırmacılık (Yüksek lisans tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Harris, L. (2014). Instructional leadership perceptions and practices of elementary school leaders (Doctoral dissertation). University of Virginia. Kaynak gösterimi ile ilgili ayrıntılı bilgiye APA 7 resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.